Още за Стив Джобс (част 2)

Този текст е продължение на статията "Днес е роден Стив Джобс - шефът Apple" Следващият проект, който трябвало да възвърне славата на  "Аpple" е "Макинтош". Продуктът е успешен и спасява компанията от провал, има

2010-02-24 09:04:56
Още за Стив Джобс (част 2)
Този текст е продължение на статията "Днес е роден Стив Джобс - шефът Apple"

Следващият проект, който трябвало да възвърне славата на  "Аpple" е "Макинтош". Продуктът е успешен и спасява компанията от провал, има стабилни  хардуерни характеристики  за своето време, има 128К памет, като паметта може да бъде ъпгрйдвана до 192К. Компютърът  е оборудван с 32-битов процесор. Най-големият проблем на новия компютър е, че  той отново е несъвместим с  този на "IBM" , но достойнствата му  били   в лекотата на употребата му.

Когато "Маинтош" става хит, един от колетите на Джобс - Джон Скъли- решава, че Стив вреди на компанията и иска да го махне от борда на директорите. И ето че Джобс, принуден от    обстоятелствата, е принуден за кратко да се оттегли от " Apple". Той продава част от своя капитал на стойност  20 милиона долара. На 12 септември 1985 година Джобс окончателно напуска "Apple" .  Новите му проекти са свързани със софтуерната индустия, а компанията, която основава през 1989 г. се нарича "Next".
Новата операционна система натупва разходи на стойност 250 милиона долара и е закрита през 1993 година.

Стивън Джобс решава  да създаде компютър, струващ 3000 долара, който да  се използва от всички ученици по света, но това не става. През 1994 г. пк си поставя за цел да направи  операционната система "Next"   водеща през 90-те години и изцяло изградена на принципите на ООП /обектно-ориентирано програмиране/. Той се свързва с рейтингови компании, които му помагат да подобри рейтинга на "Next" и да покажат най-голямото достойнство на операционната система  - възможността за лесно програмиране.

Системата става популярна за бърза и качествена работа. Привлечени са големи инвеститори като "Канон" с инвестиции от над 100 милиона долара.

Следващата стъпка е насочена срещу "Windows" на  Майкрософт, като Джобс иска да замести Майкрософт от пазара. Според Джобс  трима души използващи неговата платформа  могат да направят това, което могат да направят 200 с тази на  Майкрософт.

Въпреки  големите успехи на "Next"  компанията не става един от големите играчи в компютърния бизнес. А през 1996 г. "Apple"  купувата "Next"  за сумата от 402 милиона долара, като  по този начин връща Джобс в компанията, която той е основал.

През последните години компанията "Apple"  излиза извън своя бранш, като представя продуктите си "iPod", портативен плеър и "ITunes", софтуер за цифрова музика. Самият Джобс работи в компанията няколко години  със заплата 1 долар на година и по това  време той е най-слабо платеният  президент на известна компания. По-късно всичко си идва на мястото и той получава т 219 миолиона долара годишна заплата.

На 31 юли 2004 година Стив Джобс постъпва в болница, за да му бъде премахнат тумор от панкреаса. Оттогава лидерството в "Apple"  поема Тим Куук. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия